Telefon

+353/87-117-0411, +36/70-280-2545

E-mail

sportanddietetics@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfő - Péntek: 9-17

Vajon igaz, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése?

Véleményem szerint ez attól függ!

Mostanában egyre több cikk jelenik meg azzal a témával, hogy azok a tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, hibásak lehetnek.

A reggeli körüli felhajtás azon a tényen alapul, hogy azáltal , hogy az étkezéseket többszöri kisebb adagra osszuk szét a nap folyamán, azzal elkerüljük a szervezet nagy mennyiségű étel megemésztése által kiváltott stresszt.

A tanulmányok azt is kimutatták, hogy az elhízott és cukorbetegek gyakrabban hagyják ki az étkezéseket, mint a vékonyak.

Ebből azt a következtetést vonták le, hogy így a reggelizés elengedhetetlen az egészséges testsúly megőrzéséhez, mert ezáltal gyakrabban fog kisebb adagokat enni a beteg.

Azonban az erre irányuló tanulmány a reggeliről és a súlyváltozásról és/vagy az energiabevitelről szól, más szóval a reggeli és az egészséges testsúly fenntartásáról.

De sok más oka is van annak, hogy az emberek reggeliznek.

A fogyás nem az egyetlen oka annak, hogy az emberek reggeliznek.

Például előfordulhat, hogy egy sportolónak nagyon nagy szüksége van a reggelire, mert az aznapi teljesítményéhez szükséges energiát, vagy az előző napi edzése utáni folyamatos felépülést biztosítja számára.

Ezek a tanulmányok a súlygyarapodás megelőzésével vagy a nap későbbi energiabevitelére gyakorolt ​​hatásokkal kapcsolatos tanulmányok összefoglalása, és nem a teljesítményről, a felépülésről vagy bármely más szempontról szól.

Ez a kontextus minden kétséget kizáróan feledésbe merül sok olyan nézetben, amikor népszerű magazinokbann, a közösségi médiában és más csatornákon keresztül eljut a lakossághoz. Ezeknek az üzenete az, hogy „a reggeli nem fontos” vagy talán „jobb kihagyni a reggelit”

De ha megvizsgáljuk a kérdést alaposan, hogy: A reggeli a nap legfontosabb étkezése?

A válasz még mindig az, hogy: Attól függ. Ez a reggeli céljától függ.

Egy futó, vagy kerékpáros számára, akinek hosszabb edzése van aznap, vagy volt előző napi, esetleg fontos versenye van aznap, annak a reggeli valójában a nap legfontosabb étkezése.
Ez az egyetlen olyan étkezése, ahol szénhidrátot tud felhalmozni a szervezetében, ami nagyon hasznos lesz neki a nap folyamán.
A reggeli kihagyása komoly hatással lenne a teljesítményére, vagy az előző napi edzés utáni felépülésére.
A edzés utáni étkezések túl későiek ahhoz, hogy befolyásolják a teljesítményt, de természetesen ugyanolyan fontosak a felépüléséhez.

Ez az egész kijelentés arra utal, hogy az emberek fogyás céljából reggeliznek.

Személy szerint nem ismerek senkit, aki fogyás céljából reggelizik. Ismerek olyan embereket, akik kihagyják a reggelit, hogy lefogyjanak… és lehet, hogy ezek az emberek valóban csinálnak valamit, ami beválik nekik.

Tisztában vagyok azzal a tanáccsal is, hogy ne hagyd ki a reggelit a fogyás miatt és én is ez mellett állok, hiszen az autó sem megy üzemanyag nélkül.
De ez nem ugyanaz, mint reggelizni a fogyás érdekében.

Szerintem a céltól függ, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése e.

Sok esetben kevés vagy semmilyen bizonyíték nem utal arra, hogy gond van a reggeli kihagyásával.
Viszont különösen a sportolók számára, amikor a teljesítmény kiemelten fontos, a reggeli nem csak nagyon fontos étkezés de a legfontosabb étkezése a napnak.

Ha tetszett a cikk oszd meg a közösségi médiában, hasonló tartalmakért pedig kövesd az oldalt.

Köszönöm

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük