Telefon

+353/87-117-0411, +36/70-280-2545

E-mail

sportanddietetics@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfő - Péntek: 9-17

CGM a sportban

A folyamatos glükózmonitorozás (vagy CGM) egy testen viselhető „hordható” eszköz, amely méri és jelen időben mutatja az intersticiális cukor (glükóz) szintet a szervezetben.

Ezt a technológiát cukorbetegek már évtizedek óta glükózszabályozási eszközként használják, de mára elérhetővé vált a nem cukorbetegek számára is, beleértve az állóképességi sportolókat is, hogy segítse őket a táplálkozási és edzési tevékenységeik finomhangolásában.

Mi az a CGM?

A CGM egy olyan technológia, amely lehetővé teszi a glükóz folyamatos mérését a test sejtjeit körülvevő intersticiális térben. Számos eszköz van a piacon, de a sportolók által manapság leggyakrabban használt szenzor a felkaron helyezkedik el, és 2 hetes viselési idő alatt percről percre ad adatokat a glükózszintről, amely valós időben megtekinthető karórán, vevőegységen , vagy okostelefonon.

Ha a telefon, óra vagy vevőeszköz nincs az érzékelő közelében, amikor viseli (egy méteren belül), az érzékelő továbbra is képes adatokat tárolni, de 15 percenként csak egy értéket. A szoftver lehetővé teszi az adatok mélyreható elemzését, például az átlagos glükózszintet, egy bizonyos glükóztartomány felett vagy alatt eltöltött idő százalékát, bizonyos élelmiszerek hatását a felhasználó glükózszintjére stb. Ezeket a számításokat valós időben, az idő alatt amikor nem eszünk és azt követően is elvégezzük (úgynevezett retrospektív elemzések).

Hogyan működik a CGM?

A CGM egy testen viselt érzékelőből áll, amely egy vékony izzószál, amely áthatol a bőrön, és közvetlenül a bőr alatti intersticiális térben helyezkedik el, valamint egy, az izzószálhoz csatlakoztatott jeladóból, amely a bőr tetejére tapad. Az érzékelő behelyezése egy steril mikrotűvezetőből áll, amely egy rövid másodpercre átszúrja a bőrt, majd visszahúzódik, lehetővé téve, hogy az érzékelő folyadékmintát vegyen a szövetközi térből. A glükóz mérése az intersticiális térben nagymértékben tükrözi a véráram glükózszintjét. Az érzékelő folyamatosan elemzi a keringő glükózszintet, és Bluetooth kapcsolaton keresztül elküldi az eredményeket egy okostelefonra vagy órára. A szoftver ezután megjeleníti az értéket, és segít az eredmények értelmezésében.

A CGM új?

A CGM nem új. De a technológia drámai fejlődésen ment keresztül az elmúlt néhány évben. A 2000-es évek elején használták először a cukorbetegség területén, de a készülékek jóval nagyobbak voltak, csak 3 napig voltak hordhatók és az adatok csak visszamenőlegesek (órán, telefonon nem lehetett látni valós időben a glükóz adatokat , vagy vevő) 

A technológia úgy fejlődött, hogy a CGM eszközök sokkal kisebbek, szinte fájdalommentesek és sokkal felhasználóbarátabbak, fejlettebb analitikai funkciókkal. Az eszközök ma már sokkal pontosabbak is, a technológia lehetővé teszi a döntéshozatal támogatását és az automatizált inzulin adagolást az inzulinpumpát használó cukorbetegek számára.

Most a CGM készen áll a szélesebb körű felhasználásra, mivel a költségek, a pontosság és a hozzáférés javul.

Fontos a vércukorszint?

A keringő glükóz mérése mind az orvostudomány, mind a sporttudomány kritikus eleme. Egy átlagos méretű felnőttben csak körülbelül 4 gramm glükóz lebeg a véráramban, ami kritikus szerepet játszik az egészségben és a teljesítményben. A túl alacsony vagy túl magas glükózszint a keringésben betegség (például cukorbetegség vagy reaktív hipoglikémia) tünete lehet, és köztudott, hogy a glükózszintet meglehetősen szűk tartományban kell tartani mind az egészség, mind a teljesítmény érdekében.

Amint látni fogjuk, ebben a blogsorozatban a keringő glükóz szabályozása összetett, sok tényezőtől függ, és különbséget kell tennünk a vércukorszint akut változásai és a krónikusan emelkedett vércukorszint között.
 A CGM technológia jelentős előrelépései

Mivel a glükózszint gyorsan változhat, és számos tényezőtől függően változhat a nap folyamán, a tudósok és az orvosok évtizedek óta érdeklődnek a CGM alkalmazása iránt. A technológiák pedig az 1990-es évek vége óta folyamatosan fejlődtek. A legkorábbi eszközök úgy néztek ki, mint egy Walkman, és hosszú kábelt kötöttek az érzékelő helyétől a bőr alatt a felvevőkészülékhez. Fájdalmas volt behelyezni, nem vízálló, és csak 3 napos visszamenőleges glükózadatokat adott. Ujjpálcáról és vércukormérőről is kalibrálni kellett. Az újabb készülékek fokozatosan kisebbek, hordozhatóbbak, vízállóbbak, könnyebben behelyezhetőek, kényelmesebbek és sokkal pontosabbak lettek. 2003-ban a pontosság, a hordhatóság és az általános glükózkontroll javulása miatt a Szövetségi Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) jóváhagyta az első CGM-be integrált inzulinpumpát az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára.

Azóta a technológia folyamatosan fejlődik, és a CGM használata egyre elterjedtebb a sportolók és mások körében, akik érdeklődnek glükóz „kontrolljuk” monitorozása és javítása iránt.

Európában, és hamarosan más országokban is, a CGM egy könnyen értékelhető, hordható eszközként fog megjelenni, amelyet olyan sportolók használnak , akik szeretnének jobban betekintést nyerni táplálkozási szükségleteikbe, edzési terheléseikbe és felépülési stratégiáikba.

Sajnos úgy tudom Magyarországon még nehezen elérhető, de sok európai országban már a gyógyszertárban kapható ez az eszköz. 

Nyílván tisztában vagyok azzal, hogy azoknak az embereknek akik bármilyen típusú cukorbetegségben szenvednek egyáltalán nem ajánlottak az állóképességi edzések, de ennek ellenére sokan akár maratonokat is futnak 1.típusú cukorbetegséggel. Számukra ez az eszköz óriási segítség lehet, így én azoknak az atlétáknak, akiknek problémájuk van a vércukorral mindenképp ajánlom a használatát.

Ha valaki komolyabban sportol és nagyon hosszú állóképességi edzései vannak, akkor is érdemes erre odafigyelni, mert sok verseny megy el a nem megfelelően szintentartott glükózszint miatt. Sokban leegyszerüsíti a dolgot, ha folyamatosan látod ha esik a glükózszint és azonnl tudod azt a megfelelő időben pótolni.

Ha tetszett a cikk oszd meg a közösségi médiában, hasonló tartalmakért pedig kövesd az oldalt

Köszönöm

Felhasznált irodalom Asker Jeukendrup

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük