Telefon

+353/87-117-0411, +36/70-280-2545

E-mail

sportanddietetics@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfő - Péntek: 9-17

Ha tápanyagban gazdag kiegészítést keresel az ételeidhez, akkor a mikrozöldek remek választás lehetnek.

Ezek a fiatal, finom zöldek, különféle zöldségek, növények és fűszernövények magjából nőnek. Gyakran találhatunk olyan mikrozöldeket, amelyek rukkolából, brokkoliból, céklából, mángoldból, káposztából és zellerből származnak.

A Microgreens a 90-es években vált népszerűvé a kaliforniai éttermekben, amelyeket akkoriban „növényi konfettiként” ismertek. Most már világszerte elérhetőek  a bioboltokban, az egészséges élelmiszerboltokban és az előkelő éttermekben. A mikrozöldek felfokozott ízeket, színt és textúrát adhatnak az ételeknek.

A mikrozöldek nem csírák, bár az emberek gyakran azt hiszik, hogy ugyanazok. A csírák olyan magvak, amelyek sötétben is kicsíráznak, és két napon belül készen állnak a fogyasztásra. A mikrozöldek egy-két hétig nőnek, és az apró levelek, amelyeket megeszel, a talaj felett nőnek, tehát kisebb az ételmérgezés kockázata, mint a csíráknál.

Miért jók neked a mikrozöldek?

A különböző típusú mikrozöldek különböző vitaminokat, ásványi anyagokat és tápanyagokat tartalmaznak. De általában a mikrozöldek nagyszerű forrásai az A-, E-, C- és K-vitaminnak, valamint olyan ásványi anyagoknak, mint a kalcium, magnézium, vas, szelén és cink. Tele vannak fitonutriensekkel és antioxidánsokkal is, amelyek megvédenek bizonyos betegségektől, támogatják az immunrendszert, és segítenek megőrizni a bélmikrobióma egészségét.

A mikrozöldekben lévő tápanyagok koncentráltabbak, mint a teljesen kifejlett társaikban:

Egy csésze vöröskáposzta mikrozöldben háromszor több folsav van, mint az érett vörös káposztában.

Egy csésze rukkola mikrozöldben 100%-kal több A-vitamin van, mint a rukkolában.

A retek mikrozöldjei kétszer annyi kalciumot tartalmaznak, és magasabb az omega-3 zsírsavakban, mint a retekben.

A brokkolihoz képest a brokkoli mikrozöldekben magasabb az antioxidáns szulforafán tartalma, amely segít csökkenteni az éhgyomri vércukorszintet, és megvéd a szívbetegségek és a rák ellen.

A mikrozöldségek otthoni termesztéséhez szükség van egy magtálcára, talaj vagy talaj nélküli termesztőközegre és magokra. Tartsd a tálcát napos/világos helyen, öntözd gyakran, és 7-21 napon belül, ízletes, tápláló mikrozöldségek nőnek a magtálcádon, amelyeket ráadásul azonnal fogyaszthatsz is szendvicsekbe, salátákba.

Magyarországon biztonságos formában elérhetőek a Legelde.hu- weboldalon.

Ha tetszett a cikk oszd meg a közösségi médiában, hasonló tartalmakért kövesd az oldalt.

Ajánlott cikkek

1 Hozzászólás

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük