Telefon

+353/87-117-0411, +36/70-280-2545

E-mail

sportanddietetics@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfő - Péntek: 9-17

Akik edzenek azok bizonyára már sokat hallottak az elektrolitokról, különösen a futók.

Tudjuk, hogy kell elektrolitokat fogyasztani leginkább a hosszú edzések után, legalábbis a legtöbb edző erre hívja fel a figyelmet, de tudjuk-e hogy miért fontosak?

Mi történik ha nem fogyasztjuk és mi történik a szervezetünkben ha feleslegesen fogyasztjuk őket? 

Erről lesz szó ebben a cikkben

Mik azok az elektrolitok?

Az elektrolitok elektromosan töltött részecskéket (+ vagy – ionokat) képeznek, amikor vízben és a test belsejében feloldódnak.

Számos funkcióhoz szükséges energiát hordoznak, beleértve az izomösszehúzódásokat, az idegimpulzusok átvitelét. Segítenek szabályozni a kémiai reakciókat, és fenntartják a folyadékok egyensúlyát a sejteken belül és kívül.

Electrolytes test vector illustration. Isolated Body fluid labeled diagram example. Ethanol and sodium chloride science test. Scheme with substance that conducts electricity when dissolved or molten.

A test körülbelül 60%-a víz, ami azt jelenti, hogy szinte minden folyadék és sejt elektrolitokat tartalmaz. Ahhoz, hogy teljesítményt tudj leadni megfelelő egyensúlyt és ellátottságot igényel.

Nátrium +

A szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló elektrolit

A nátrium kritikus fontosságú a folyadékegyensúly, az idegműködés, az izomösszehúzódások és a sav-bázis egyensúly fenntartásában

Hiánya vezethet izomvesztéshe, görcsökhöz, teljesítménycsökkenéshez, és súlyosegészségügyi szövődményekhez

Az izzadságban a nátriumveszteség nagyobb, mint bármely más elektrolit.

 

Kálium +

A kálium együtt dolgozik a nátriummal, de a veszteség általában nem olyan magas az izzadással.

A túl kevés nátrium okozhat izomgyengeséget és görcsöket, szokatlan szomjúságérzetetés gyakori pisilést, esetleg 

szédüléshez vagy ájuláshoz vezethet, amikor túl gyorsan állsz fel.

Annak ellenére, hogy a káliumraktárak a legtöbb embernél jellemzően magasak, mivel sok só található az élelmiszereinkben , de mégis kulcsfontosságú az egészséges víz és egyensúly fenntartásához.

 

Kalcium +

A kalcium a szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag. Amikor a kalcium kering a véráramban, nagy hatással van az alapvető tápanyagok anyagcseréjére és a megfelelő élettani funkciókra.

Nemcsak a csontok egészségéhez elengedhetetlen, hanem mindenféle izomműködésben és összehúzódásban is segít.

A kalcium részt vesz az izom- és májglikogén (üzemanyagraktárak) szintézisében és lebontásában.

 

Magnézium +

A magnézium és a kalcium együtt dolgozik.

A kalcium elengedhetetlen az izomösszehúzódásokhoz; a magnézium pedig segíti az izmok ellazulását. Tehát együtt segítik a működését.

A túl kevés magnézium izomgyengeséghez, rángatózáshoz és a kontroll elvesztéséhez, szívritmuszavarokhoz vezethet.

A magnézium a glükóz anyagcserét is segíti, és számos enzimatikus reakcióban is részt vesz.

 

Egyéb elektrolitok..

Klorid – : Segít a szervezetnek fenntartani a természetes pH-egyensúlyt.

Foszfát – : Segíti a sejteket a tápanyagok metabolizmusában

Bikarbonát – : Segíti a tejsav pufferelését a vérben. A sav felhalmozódása gátolja az izomösszehúzódásokat, ami fáradtsághoz vezet.

Visszatöltés

Az elektrolitveszteség és a verejtékveszteség egyéni különbségei nagymértékben változnak.

Azt hiszem vérvétel nélkül is látszik a különbség

Az emberi test nem pótolja és nem is tudja hatékonyan helyettesíteni azokat az elektrolitokat amiket , a sétatempót meghaladó intenzitású edzés során a szervezetünk elhasznál. Ezért az elveszett elektrolitokat nem pótolják a pillanatnyilag elfogyasztott elektrolitok.

A lényeg, hogy ne feltétlenül arra koncentrálj, hogy mit veszítesz, hanem inkább arra, hogy a szervezeted mennyit képes hatékonyan befogadni és felszívni. mert a kettő között nagy a különbség.

 

Szóval mit is kéne tenni..

A vizsgálatok azt mutatják, hogy az előtöltés nem javasolt. Egyszerűen csak idő előtt felborítja az egyensúlyt, és működésre riasztja teste természetes szabályozó rendszereit.

A cél az, hogy a radar alá csússzon – elegendő fogyasztása a testfunkciók támogatásához és a problémák megelőzéséhez. Tehát vagy elhasználod őket intenzív mozgással, ezáltal szükségessé válik a pótlásuk, vagy amikor fogyókúrába /diétába kezdesz és jóval kevesebb táplálékot, ezáltal ásványi anyagot és elektrolitokat viszel be a szervezetedbe a megszokotthoz képest, akkor is az egyensúly felborul és szükségessé válik a pótlásuk. (leginkább a fejfájás fog erre figyelmeztetni)

Az utánpótlás fokozatos, következetes megközelítést igényel, amely magában foglalja az összes elektrolitot olyan mennyiségben, amely nem írja felül a normál testmechanizmusokat, ezért nem szabad túl sokat sem, vagy feleslegesen bevinni belőlük, mert az is az egyensúly felborulásához vezet és mint láthatjuk elég sok létfontosságú funkcióra kihatnak.

Ha tetszett a cikk oszd meg a közösségi médiában, hasonló tartalmakért pedig kövesd az oldalt.

Köszönöm

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük