Telefon

+353/87-117-0411, +36/70-280-2545

E-mail

sportanddietetics@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfő - Péntek: 9-17

Azt, hogy ki mit egyen sportolás után nehéz lenne általánosítani, hiszen nagyon nem mindegy, hogy mekkora a súlyod, a magasságod, milyen intenzitáson, mennyi ideig tartott az edzésed ? pontosan ezért készítem személyre szabottan az étrendet az edzés mellé.
De az biztos, hogy nagyon fontos a megfelelő sporttáplálkozás , ha rendszeresen sportolunk. ☝️
A táplálkozásnak legalább akkora szerepe van a megfelelő sportteljesítmény elérésében és a regenerációban mint magának az edzésnek.
Minden egyes edzés alkalmával megsérülnek az izomrostok, megterheljük a teljes mozgatórendszerünket, az ízületeket, szalagokat, csonthártyát. Ezeknek a mikrosérüléseknek idő kell, hogy rendbe jöjjenek, mely nagyban függ a terhelés nagyságától és intenzitásától.
A regeneráció során zajlanak le szervezetünkben a építő, alkalmazkodást, fejlődést elősegítő folyamatok, mint a keringési rendszer, az izmok fejlődése vagy a sejtek, szövetek károsodásának helyreállítása. Amennyi energiát fektetünk az edzésekbe, legalább annyit kell pótolni pihenéssel, alvással. Testünket, izmainkat nemcsak kikapcsolódással támogathatjuk, hanem jól megválasztott ételekkel amelyek nagyban hozzájárulnak a regeneráció folyamatához.
Futás közben főként a szénhidrátok biztosítják számunkra azt az energiát, mellyel képesek vagyunk a teljesítményt fenntartani és eredményesen edzeni. Az elfogyasztott szénhidrátok egy része glikogén formájában raktározódik el a májban és az izmokban. Sportolás alatt ezeket a készleteket is elkezdjük felhasználni, melyek töltéséről a mozgás befejeztével minél hamarabb gondoskodni kell.
Milyen tápanyagok szükségesek a megfelelő regenerációhoz?
Elsősorban folyadék
Edzés, verseny után az első és legfontosabb feladatunk az elvesztett folyadék pótlása: igyunk legalább 4-5 dl folyadékot közvetlenül terhelés után! A célnak kiválóan megfelelnek a sportitalok (nem energiaitalok!), melyek összetételükből adódóan nemcsak a vizet, hanem szénhidrátot és az izzadsággal elveszített ásványi sókat is segítenek pótolni.
Tápanyagok
Második lépés a vércukorszint helyreállítása és a kimerült szénhidrátraktárak újratöltése, illetve az igénybe vett izmok, ízületek támogatása.
Ugyanakkor a fejlődéshez nem elég egyedül a folyadék és a szénhidrát pótlása. A regenerálló ételeknek értékes tápanyagokban és vitaminokban gazdagnak kell lennie: legyen magas szénhidráttartalmú, ugyanakkor tartalmazzon teljes értékű fehérjét és zsiradékot is. Ne gondoljuk hogy a fehérje pótlás csak egyes sportokban szükséges (pl. súlyemelés, testépítés) Hosszútávfutás esetén éppúgy fontos a fejlődéshez, a tökéletes regenerációhoz, valamint az izomtömeg megtartásához a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje pótlása.

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük