Telefon

+353/87-117-0411, +36/70-280-2545

E-mail

sportanddietetics@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfő - Péntek: 9-17

Ha sokat mozogsz, sportolsz, izmosabb, erősebb szeretnél lenni , esetleg kevés húst fogyasztasz, vagy csak a legjobb formádat szeretnéd hozni, mindenképpen érdemes odafigyelned arra , hogy nagy arányban teljes értékű fehérje kerüljön a szervezetedbe ☝️
De honnan tudod, hogy ez megvalósul e?
Az esszenciális aminosav tartalom alapján kétféle fehérjét különböztetünk meg:
? Komplett, teljes értékű fehérjék , ezeket az állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák,az emberi szervezet számára megfelelő mennyiségben és arányban a 9 esszenciális aminosavat.
? Inkomplett, nem teljes értékű fehérjék , ezek a növényi fehérjék, nem tartalmazzák optimális arányban a 9 esszenciális aminosavat, egyes aminosavakban hiányosak.
Ebben az esetben a felszívódáskor a szervezet az esszenciális aminosavak közül „kiválasztja” a legkisebb mennyiségben vagy arányban jelenlévőt, és ezzel arányosan fogja felszívni a többit is. Ezt nevezzük limitáló aminosavnak.
De mik is azok az aminosavak?
Az aminosavak a fehérjék építőkövei. 9 aminosavat közülük szervezetünk nem képes előállítani , ez a 9 számít esszenciálisnak, (hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán, valin) Ezeket az étkezéssel kell bevinnünk a szervezetbe és hogy ezt mindet tartalmazza az étkezésünk , szükségünk van a megfelelő módon összeválogatni az élelmiszereket.
Lényegében arra kell figyelni, hogy mind a 9 aminosavból a nap folyamán kellő mennyiség kerüljön a szervezetedbe, ami az egyikben kevés, az a másikban legyen sok. Szóval a komplettálás fő étkezéseknél így történik, és összességében csak ennyit kell megjegyezni:
Gabona+hüvelyesek
Gabona+magvak
Gabona+zöldségek
Hüvelyesek+magvak
Zöldségek+magvak
Zöldségek+hüvelyesek
Pl:
Spenót+tojás
Rizs+hüvelyesek
Zab+gyümölcs+olajos magvak

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük