Telefon

+353/87-117-0411, +36/70-280-2545

E-mail

sportanddietetics@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfő - Péntek: 9-17

Azt hiszem aktuálisabb a téma, mint valaha ☝️
Ha Veganuároztok akkor erre mindenképp figyeljetek oda. ?
Amikor valaki (bármilyen okból kifolyólag) elkezd kevesebb húst enni, esetleg teljesen kizárja az étrendjéből, az első és legnagyobb hiba amit elkövethet, hogy nem figyel arra, hogy utána is teljes értékű fehérje kerüljön a szervezetébe.
De mitől lesz egy fehérje teljes értékű?
Attól, hogy az összes szükséges esszenciális aminosavat tartalmazza ☝️
De mit is jelent ez pontosan?
Az esszenciális aminosav tartalom alapján kétféle fehérjét különböztetünk meg:
? Komplett, teljes értékű fehérjék , ezeket az ÁLLATI EREDETŰ FEHÉRJÉK tartalmazzák ,az emberi szervezet számára megfelelő mennyiségben és arányban a 9 esszenciális aminosavat.
? Inkomplett, nem teljes értékű fehérjék , ezek a NÖVÉNYI FEHÉRJÉK, nem tartalmazzák optimális arányban a 9 esszenciális aminosavat, egyes aminosavakban hiányosak.
Ebben az esetben a felszívódáskor a szervezet az esszenciális aminosavak közül „kiválasztja” a legkisebb mennyiségben vagy arányban jelenlévőt, és ezzel arányosan fogja felszívni a többit is. Ezt nevezzük limitáló aminosavnak.
De mik is azok az aminosavak?
Az aminosavak a fehérjék építőkövei. 9 aminosavat közülük szervezetünk nem képes előállítani , ez a 9 számít esszenciálisnak, (hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán, valin) Ezeket az étkezéssel kell bevinnünk a szervezetbe és hogy ezt mindet tartalmazza az étkezésünk , szükségünk van a megfelelő módon összeválogatni az élelmiszereket. Ezt hívjuk FEHÉRJE KOMPLETTÁLÁSNAK.
Lényegében arra kell figyelni, hogy mind a 9 aminosavból a nap folyamán kellő mennyiség kerüljön a szervezetedbe, ami az egyikben kevés, az a másikban legyen sok. Szóval a komplettálás fő étkezéseknél így történik, és összességében csak ennyit kell megjegyezni:
GABONA+HÜVELYESEK
HÜVELYESEK+MAGVAK
GABONA+ZÖLDSÉGEK
ZÖLDSÉGEK+MAGVAK
HÜVELYESEK+ZÖLDSÉGEK
GABONA+MAGVAK

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük