Telefon

+353/87-117-0411, +36/70-280-2545

E-mail

sportanddietetics@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfő - Péntek: 9-17

Akár fogyni szeretnél, akár a sporttal kapcsolatban vannak céljaid ezt a  cikket érdemes végig olvasnod, hogy értsd miért nem mindegy hogyan táplálkozol

 

Manapság nagyon sokféle divatdiétával találkozhat az ember.

Vannak diéták ahol a fehérjefogyasztásra teszik a hangsúlyt és vannak ahol….jah nem is.

Jelenleg a szénhidrátot kikiáltották mumusnak és elfelejtkeztek arról, hogy sem a központi idegrendszer, sem az agy nem kap máshonnan energiát, csak és kizárólag szénhidrátokból. Arról nem is beszélve, hogy nem mindegy , hogy valaki mennyire aktív, mennyire végez fizikai munkát, mennyi időt tölt edzéssel és milyen intenzitáson végzi azokat.

NEM MINDEGY nagyon nem mindegy.

Egyszóval ami a szomszédnak bevált, neked nem biztos, hogy befog, mivel te nem ő vagy.

Nem kell hozzá tudósnak lenni csupán a biológia könyvet elővenni, hogy valaki tisztában legyen azzal, hogy a szervezete különböző intenzitáson más-más dolgokból nyer energiát. Míg egy javarészt ülőmunkát végző embernél kisebb hangsúly van a szénhidrátokon, mert az ő szervezete a nap java részében zsírből nyer energiát, addig egy intenzíven fizikai munkát végző ember esetében a szervezete folyamatosan glükúzt fog felhasználni.

Az is igaz, hogy minden amit megeszünk glűkózzá alakul a szervezetünkben,

DE ehhez a májunk nagyon kemény munkát végez.

A máj alakítja át a bevitt tápanyagokat glükózzá, majd juttatja azokat el a vérrel együtt az izmokhoz, idegrendszerhez stb.

Azaz amikor te a fehérjékre helyezed a hangsúlyt a táplálkozásodban és például elkezdesz futni, mert te nagyon fogyni akarsz, akkor azzal valószínüleg fogsz fogyni gyorsan (vízből és izomból, sajnos nem zsírból, tehát nemcsak vissza is fog jönni gyorsan, de az egészséged is rámehet) ugyanakkor a májadat legalább annyira terheled le mintha alkoholista lennél, ha nem jobban.

A májnak ebben az esetben óriási mértékben megnövekszik a munkája, hiszen amikor te intenzív testmozgást végzel, akkor az izmaid a bennük elraktározott glükózt használjak fel a munkavégzéshez, amit a véredből fog pótolni, de annak érdekében, hogy a vércukorszinted ne essen le és te ne ájulj el, ahhoz a májadnak ezt folyamatosan pótolnia kell a véredbe vissza és ha ezt fehérjékből tudja csak megtenni, az óriási munka számára,

Nem úgy, ha te a megfelelő arányban eszed a szénhidrátokat is, ebben az esetben a máj azonnal könnyedén tud mihez nyúlni és szinten tartani vércukorszintet. És igen vannak olyan szénhidrátok amelyek kifejezetten ártanak a szervezetnek. De ebben az esetben nem az a megoldás, hogy ne együnk szénhidrátot, hanem , hogy végre tegyünk már különbséget szénhidrát és szénhidrát között. Tanuljuk meg melyik szénhidrát az ami támogatja a szervezetet és amire igazán szüksége van (bár ez is mint minden egyénfüggő) és mi az amit valóban nem érdemes még a polcról sem levenni.


Figyelembe véve a sporttáplálkozással kapcsolatban tanultakat ugyanakkor az edzéseinket is érdemes a céljainkhoz igazítani.

Mondok erre példát, hogy miért: ha például azt a célt tűzted ki magad elé , hogy félmaratont-maratont akarsz futni és fogyni szeretnél, akkor előbb döntsd el melyik a fontosabb.

NEM EGYÜTT NEM MEGY, VAGY csak nagyon-nagyon lassan. (legalábbis egészséges körülmények között)

Ergó mindig elégedetlen leszel, hogy hiába futsz het 30-40km-t mégsem fogysz .

Hogyan működik ez a futás közben?

Amikor te futsz a te szervezeted az első kb 90 percben az izomzatban és a májban elraktározott glükózt fogja felhasználni, majd azt a glükózt amit frissítés gyanánt megiszol. Már ha megiszod. Sajnos sokan ezért gondolják, hogy nem tudnak hosszú távokat futni, mert nem töltik fel szénhidráttal a szervezetüket és/vagy 90perc után nem megy a futás, hát persze hogy nem. Miből menne? Ahhoz. hogy a te szervezeted fel legyen töltve az ehhez szükséges glükózzal, ahhoz neked a hosszabb edzések előtti napokon a megfelelő arányban kell fogyasztanod a fehérjét és a szénhidritákat. Nem, nem az edzés előtt 1-2 órával, az hogyan fog sejt szinten felszívódni neked 1-2 óra alatt? Viszont ha te hosszabb távokra készülsz, akkor neked hetente nem 1 edzésed van 90 percnél hosszabb, magasabb intenzitáson, hanem sokkal több. Tehát neked minden nap oda kell figyelj arra, hogy a megfeleló arányban fogyaszd a tápanyagokat, valamint, hogy a 90 percnél hosszabban tartó edzéseid közben is folyamatosan megkapja s zervezeted a számára szükséges glükózt. Márpedig neked ezt heteken , hónapokon keresztül fent kell tartanod annak érdekében, hogy ilyenkor a te szervezeted elsősorban arra fog koncentrálni, hogy tartalékoljon és helyre állítson. Minden amit ilyenkor beviszel a szervezetetdbe arra kell neki, hogy visszatöltse az izmokból és a májból elhasznált, előre elraktározott glükózt és regenerálja az apró sérüléseket a szervezetben.

Ha a fogyás a célod akkor ez teljesen másképp fog megvalósulni.

HA fogyni szeretnél és ehhez akarsz edzeni akkor hetente 5* 30-60 percet emelgess kisebb súlyokat vagy válassz olyan edzésformát ami alacsonyabb intenzitáson történik és ez esetben zsírból fogsz fogyni , mert alacsonyabb intenzitáson a szervezet belőlük nyer energiát.

Természetesen ebben az esetben sem mindegy milyen arányban viszed be tápanyagokat, de itt nem okozol akkora kárt magadnak ha éppen a fehérjékre helyezted a hangsúlyt.

Nyílván még erről is lehetne órákat írni, miért miből mennyit kell fogyasztani ilyenkor, de ezekből is láthatjuk, hogy mielőtt elkezded valamelyik divatdiétával sanyargatni magadat előbb döntsd el mi a célod, majd járj utána, vajon milyen arányban van szüksége a te szervezetednek a tápanyagokra és kérd szakember segítségét mely élelmiszerek azok amelyek jótékonyan hatnak a szervezetedre és melyek azok amelyeket érdemes elkerülni. Ha a számodra megfelelő arányban fogod fogyasztani őket akkor a célodat is egészséges formában éred el és nem bánod meg 10 év múlva, amikor majd kiderülnek a következmények.

 

Ha tetszett a cikk és úgy gondolod másoknak is hasznos lehet, akkor oszd meg a  közösségi médiában.

További hasonló tartalmakért kövesd az oldalam.

Köszönöm

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük